Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Juoksijan polvi

lauantai 16. heinäkuuta 2011

Juoksijan polvi

Muistan sen vieläkin. Olin silloin 23, kaunis aurinkoinen kesäpäivä - vähän kuten tämäkin. Juoksulenkillä. Polvi oli ollut vähän ärhäkkänä silloin tällöin, mutta sillä lenkillä juoksu loppui kuin seinään. Tuntui, kuin puukko olisi tökätty polven ulkosyrjään. Ei mitään toivoa jatkaa juoksemista, kotiin oli nilkutettava, polvi tuskainen pari päivää sen jälkeenkin. Sama toistui uusilla lenkeillä ja lopulta muutaman lääkärireissun jälkeen, mulla todettiin "juoksijan polvi" -  juoksijoilla varsin yleinen rasitusvamma,joka syntyy reiden ulkopinnalla sääriluun ja lonkan välillä kulkevan IT-jänteen kiristymisestä ja hankauksesta polven ulkosivun luisiin rakenteisiin. 


Ei tehonnut fysioterapiat, venyttelyt, ei mikään. Lopulta harkittiin jopa leikkausta, jonka hylkäsin ajatuksella, "ettei mun enää ole pakko juosta" (kait). Ortopedi lohdutteli myös, että pitkä lepo saattaisi parantaa vaivan. Juoksua olen kokeillut aina silloin tällöin, sama kipu on ilmaantunut. Viime kesänä viimeksi.. KUNNES - pari viikkoa sitten päätin taas kerran kokeilla (juoksu on ollut mulle ihan hirmu rakas harrastus joskus ennen muinoin)... Ja PYSTYIN! Eka lenkki oli vähän hankala, askellusta piti tarkkailla tosi paljon, toka, kolmas, jne... koko ajan helpompaa. Tän aamun lenkin jäljiltä polvessa ei tunnu mitään! Pitkä lepo siis tepsii - tässä tapauksessa se vaati 14 vuotta :D
Voi riemua :D :D :D Virittelen jo mielessäni, miten kesälomalla - NIIN, hei, mulla alkoi kesäloma  - juniorin päikkäreiden aikana ehdin käydä pyrähdyksellä (isommat tietysti vahtimassa kotona). Lohdullista on muuten huomata, että vaikka en ole vuosiin juossut, kaikki muu kestävyysurheilu (esim spinning, jota olen hyvin pystynyt harrastamaan, koska mun tapauksessa juoksijan polvi aiheutuu pronaatiovirheestä, jota spinningissä ei tule) pitää kuntoa yllä niin, että kuolema ei tule ihan heti lenkkeillessäkään.


Olen myös harkinnut investoivani uusiin juoksukenkiin. Nämä nykyiset taitavat olla samoilta ajoilta kuin diagnoosinikin... Oliskohan jo aika...
Täällä siis ollaan täynnä juoksuonnea ja lomatunnelmia!


Oikein mukavaa viikonloppua kaikille :)

Tunnisteet:

20 kommenttia:

16. heinäkuuta 2011 klo 16.46 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hyvää lomaa! :)

 
16. heinäkuuta 2011 klo 17.41 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tuo juoksijan polvi o karmea vaiva, mulla sama ollut on/off useamman vuoden. Hyvä venyttely on ihan a ja o siinä!
Juoksuiloa ja hyvää lomaa :)
Memma

 
16. heinäkuuta 2011 klo 17.45 , Blogger selma kirjoitti...

Tervetuloa takaisin ihanaan harrastukseen! On kyllä loistava kuntoilu ja voi harrastaa missä vaan. Mullakin polvet oireilee ajoittain. Polvituki on aika hyvä ja pehmeämmät juoksualustat ja hyvät kengät. Ostin just kokeiluun mustat Niket, jotka jäljittelee paljain jaloin juoksua. Aika kivat! (ja nätitkin...:))

 
16. heinäkuuta 2011 klo 17.50 , Blogger Rilla kirjoitti...

Anonyymi: kiitti :)

Memma: oi, kohtalotoveri!! Noi venyttelyohjeet muistan. Olenkin kamalan laiska venyttelijä. Eikös siinä pitäis vielä saada just toi ko. alue venymään... Kuulemma ei ihan helppoa. Yritän!

Selma: kiitos :D Olen ihan täpinöissäni tästä!! Täytyykin ruveta keräilemään lenkkarivinkkejä... Polvituen kävin hakemassa eilen (enkä tietty muistanut ottaa lenkille mukaan)

 
16. heinäkuuta 2011 klo 17.59 , Blogger Veerushka kirjoitti...

Mä niiiiin odotan, että pääsen taas juoksulenkille! Tosin joudun sitä odottelemaan reilusti ensi vuoden puolelle, ensin pitää hoitaa alta pois synnytys ja talvi :) Mä en jostain syystä tykkää yhtään talvijuoksusta.
Mulla viime kesänä alkoi kanssa polvi vaivaamaan, onneksi aina viikon levolla tointui. Mulla johtuu myös varmasti juuri tuosta pronaatiovirheestä, mulla on tosi reilusti ylipronatoivat jalat. Viime vuonna ostinkin uudet lenkkarit (edelliset taisi olla sen 10v. vanhat...) ja kyllä eron tunsi!
Juoksuiloa ja hauskaa lomaa!

 
16. heinäkuuta 2011 klo 18.31 , Blogger Teija kirjoitti...

Juokseminen olis kyllä aika ihanaa, aika ajoin aloitankin, mut sit tyrehtyy.

Onnea sulle! Kiva juttu, että taas luistaa! Niin ja oikeen ihanaa lomaa myös :)

 
16. heinäkuuta 2011 klo 18.52 , Blogger -Jassu- kirjoitti...

Jeee, jollakin sentään se juoksu sujuu! :-D
Mun "juoksian polveen" on vielä aika pitkä matka, heh.

Mukavia lenkkejä!

 
16. heinäkuuta 2011 klo 18.54 , Blogger Lovviisa kirjoitti...

Niin mukavaltapa kuulostaa nykytilanne ! Täällä kyllä enimmäkseen löhhöilty nyt jottain kolome viikkoa... Tai onhan sitä reissussa rampattu :)
Mukavata lommaa sinulle :)

 
16. heinäkuuta 2011 klo 18.56 , Blogger TiaNina kirjoitti...

Moikka! Keinupohjalenkkarit ovat todella hyvät ja nivelystävälliset, suosittelen! En ole vuosiin itse juossut kuin pikkuisia matkoja, koska lentopallon kuluttamat polvet eivät ole tykänneet ; keinupohjat - sketchersit - ovat todella hyvät ja voin siis juosta :) Selkäkin tykkää!

 
16. heinäkuuta 2011 klo 21.08 , Blogger Ekaterina kirjoitti...

Varmasti ihana tunne päästä taas juoksemaan! Itse olen kesän aikana löytänyt liikunnanriemun, joka oli kadoksissa aivan liian pitkään. Täällä pohjoisessa on ihana lähteä takapihalta tunturiin lenkille :) Mukavaa kesälomaa ja tervetuloa vierailemaan blogissani :)

 
16. heinäkuuta 2011 klo 21.49 , Blogger Hanne kirjoitti...

Ihanaa lomaa.

Varmasti mukavaa, kun pystyt juoksemaan. Sinulla on aivan urheilijamainen vartalokin. Olet pitänyt itsestäsi hyvää huolta, kuten meidän kaikkien pitäisi:)

Mukavia juoksulenkkejä:)

 
16. heinäkuuta 2011 klo 21.54 , Anonymous Eija kirjoitti...

Hus, heti ostamaan kunnon juoksukengät, ettei vanha vaiva palaa huonojen jalkineiden takia! Kannattaa ostaa ne jostain, jossa osataan vähän neuvoa, millaista tukea askel kaipaa. Hyviä lenkkejä!

 
16. heinäkuuta 2011 klo 23.37 , Blogger Merja K kirjoitti...

Onpa kiva, että pääset taas juoksemaan. Minullakin ollut polvivaivoja, mutta sain vaivan punttisalilla "hallintaan" ja pystyn taas juoksemaan. Juoksu on niin terapeuttista puuhaa :) Olin tänään puolimarathonin kannustusjoukoissa ja puuhasta innostuneena kävin itsekin juoksemassa tunnin verran.

Tulipa sepustus ;) Iloista ja rentouttavaa lomaa!!

 
16. heinäkuuta 2011 klo 23.45 , Blogger Rilla kirjoitti...

Veerushka: ensi kesänä sitten taas ;) Ei tullut mulla kyllä edes yritettyä juoksua raskausaikoina. Kaikkea muuta urheilua kylläkin. Vielä juniorin syntymää edeltävänä päivänä olin salilla!

Teija: kiitti :) Ensi viikolla suunnataan sinne teidän nurkille!

Jassu: heh, en suosittele hankkimaan :D Kyllä se sullakin lähtee rullaamaan.

Lovviisa: kiitos, kiitos :) Lomaa sais olla vaan enemmän! Tai eihän tässä tätä pidä murehtia kun tästä tokasta satsista ei ole virallisesti käytetty vielä yhtään.

 
16. heinäkuuta 2011 klo 23.51 , Blogger Rilla kirjoitti...

TiaNina: joo, kengissä on taatusti eroja. Noilla mun omilla on jo pelkästään kävelty satoja, satoja kilometrejä, ihan loppu ovat varmasti.

Ekaterina: kuulostaa kadehdittavan ihanalta!! Ja tulen, ilman muuta :)

Hanne: voi kiitos. Mulla on aina ollut tällainen vähän poikamainen kroppa :D Ja tykkään liikunnasta!!

Eija: joo, näin on. Tuohon pronaatiovaivaan taitaa vielä olla omanlaisensa kengät, ehkä tämä investointi kannattaisi..

Merja K: hyvä juttu :) Se on harvinaisen totta, että hyvä lihaksisto tukee niveliä muuten. Samahan se pätee myös selkävaivoihin, ekana vatsa- ja selkälihakset kuntoon!

 
17. heinäkuuta 2011 klo 0.54 , Anonymous Maria kirjoitti...

Millainen se polvituki on? siis ostitko apteekista vai mistä? :o Itsekin sellaista kaipaisin, ja olisi kiva tietää millainen se on. :)
Saako kuvaa? Vai riittääkö jos apteekissa(?) kysyy polvitukea juoksijalle? :o
Olen vähän pihalla näistä asioista, juoksua on harrastettu pitkään ja haluaisin jatkaakin mutta juuri mainitsemiasi oireita on havaittu oikeassa polvessa... =(

 
17. heinäkuuta 2011 klo 10.57 , Blogger Rilla kirjoitti...

Maria: voi kurjuus. Mun polvituki on ihan urheilukauppakamaa, mutta ei varmasti se paras apu tähän vaivaan. Jos tosiaan noita oireita pukkaa, neuvoisin menemään fysioterapeutille ja katsomaan tarviiko askellusta korjaavia erikoispohjallisia. Mulla ollut niistä hirmu paljon apua!

 
17. heinäkuuta 2011 klo 14.36 , Anonymous Maria kirjoitti...

Okei, kiitos! :) Pitääpä varailla aikaa fysioterapiaan ja selvittää mistä kivut johtuu. Ikäviä tällaiset vaivat on, mutta eikös se sanonta ole että urheilija ei tervettä päivää näe? :)

 
17. heinäkuuta 2011 klo 17.16 , Blogger Sweet Home Lystimäki kirjoitti...

Ja muista etsiä itsellesi hyvä urheiluhieroja! Kerran kuussakin kun käyt tsekkaamassa polven tilanteen, niin voi olla jatkossa kullanarvoinen juttu! Pidä polvesta huolta ja tsemppiä juoksuun :)

 
17. heinäkuuta 2011 klo 21.17 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Polvivaivat, ja kaikki muutkin tietty, on kyllä tosi kurjia! Itselläni oli sama juttu, toinen polvi vain yhtäkkiä kipeytyi juoksulenkillä ja sitten vierähtikin vuosi ennenkuin pystyin normaalisti juoksemaan. Kävin kaiken maailman ortopedit, magneettikuvauksen, fysioterapeutit eikä mitään bakerin kystaa suurempaa vikaa löytynyt. Nyt polvi täysin ok, ja juoksen taas kuten ennenkin :) Yritin itse kuntouttaa vahvistamalla reisilihaksia, voi olla että se auttoi, tai sitten se oli vain aika ja lepo.

Kivaa viikonjatkoa sinulle!:)

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

Linkit tähän tekstiin:

Luo linkki

<< Etusivu